Ben jij zo iemand die bij het horen van de wekker direct uit bed springt? Er is een nieuwe dag aangebroken, geen tijd te verliezen, gaan! Of snooze jij minimaal 2 keer je wekker (maak daar maar 5 van…) en rek je het moment dat je aan de nieuwe dag moet beginnen zo lang mogelijk?

 

Ochtendmens

 

Of je ochtendmens of juist beter tot je recht komt in de avonden valt lastig te veranderen. Sterker nog, veel mensen blijken geen van beiden te zijn, zij zijn eigenlijk in de middag op hun best. Maar ook al zijn de ochtenden misschien niet je favoriete delen van de dag, je zult er toch iedere dag weer doorheen moeten.

 

Tegenover de mensen die ’s morgens maar lastig op gang komen staat een hele andere groep. De mensen die juist in de ochtenden barsten van de energie. Van die types die nog voor het werk lekker een rondje gaan hardlopen. Die iedere ochtend een uitgebreid ontbijt klaar staan te maken, gezond en voedzaam uiteraard, en het begin van iedere dag als een feestje lijken te zien.

 

En jij?

 

In welke groep val jij? En hoe ziet jouw ochtendritueel eruit? Waar veel vroege vogels kiezen voor een uitgebreid, gezond ontbijt met bijvoorbeeld smoothies, fruit en havermout, ligt dit bij veel mensen die wat lastiger op gang komen heel anders. Zij hebben ’s morgens vroeg eigenlijk maar behoefte aan 1 ding: lekkere koffie. In koffie zitten stoffen die je wat energie geven, die je helpen de dag te starten. Het is niet voor niks dat veel mensen zich pas echt een beetje wakker beginnen te voelen na hun eerste, en vaak zelfs pas tweede kopje koffie. Val jij in deze categorie dan heb je waarschijnlijk een goed koffiezetautomaat in je keuken staan, en heb je natuurlijk ook altijd goede koffiebonen in huis.

 

Verschil moet er zijn

 

Waar je de ‘slow starter’ die bepaald geen voorkeur voor de ochtend heeft vaak kunt herkennen aan de koffiemachine, heeft zijn of haar tegenpool vaak een blender of smoothiemaker op het aanrecht staan. Verschil moet er zijn! Overigens wordt je ochtendritueel niet alleen bepaald door de vraag of je een ochtendmens bent of niet. Veel gewoontes krijg je als kind bijvoorbeeld al van huis uit mee. Dronk je als kind altijd al een glas melk bij het ontbijt? Of is de boterham met kaas je met de paplepel ingegoten? Dan kan het zomaar zijn dat jij dit nu nog steeds neemt, of je kinderen dit voorzet.