Softijs

Softijs is ontstaan in 1934. Een ijsverkoper kwam onderweg naar zijn bestemming met een lekke band te zitten. Hij vond het zonde om zijn lading ijs, dat smeltende was, weg te gooien en besloot het ter plekke te proberen verkopen aan langslopende klanten. Tot zijn grote verbazing ging de verkoop van het smeltende ijs zo goed dat hij besloot er een nieuw product van te maken. Hij ontwikkelde een speciale machine die voor hem een wat zachter soort ijs, het softijs, kon bereiden.

Softijs wordt bereid van melk gemengd met water. Dit mengsel wordt bevroren bij een temperatuur van ongeveer -5 graden. Softijs heeft een lager vetpercentage dan roomijs.

 

Schepijs

Schepijs, ook wel roomijs genoemd, is ontstaan in het begin van de 15e eeuw. IJs vindt haar ontstaan in China waarna de Italianen het hebben geperfectioneerd tot wat we nu kennen als schepijs. De ontdekking van het roomijs was zo’n succes dat er binnen een eeuw al tachtig verschillende smaken waren ontwikkeld.

Schepijs wordt gemaakt van room, melk en suiker. Schepijs moet tenminste 5% melkvet bevatten om tot de juiste substantie te komen. Schepijs bevat vaak veel verzadigde vetten en bevat veel calorieën.

 

IJssalon

Bij ijssalon Ekkelenkamp in Ommen kunt u tijdens de warme dagen terecht voor zowel softijs als schepijs. De ijssalon van Ekkelenkamp is al meer dan 50 jaar een begrip in Ommen.

Ekkelenkamp staat bekend om haar yoghurt-aardbeiensoftijs. Voor de bereiding hiervan wordt geen yoghurt poeder gebruikt maar verse yoghurt, wat ten goede komt aan de smaak. Tevens kan er ook schepijs bij de ijssalon worden gekocht. Het schepijs wordt zelfgemaakt en vaak zijn er unieke smaken te proeven. De inspiratie wordt gehaald uit de eigen patisserie. Vaak zijn er overeenkomsten met smaken van het gebak en het schepijs dat wordt geserveerd.