Aardappelpuree met ui, of beter gezegd aardappelpuree met bosui – Een heerlijk receptje aardappelpuree, met bosui of lente-ui zoals deze uitjes ook wel worden genoemd.

Ondanks dat er aan deze aardappelpuree zowel ui als knoflook wordt toegevoegd, is dit zeker geen scherp aardappelgerecht.

De uitjes en de knoflook worden licht gebakken, waardoor er een mooie zachte smaak ontstaat, die heel goed past bij de aardappels en bij veel soorten groente en vlees of vis.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kilo aardappelen
  • 6 bosuitjes (lente-ui)
  • 2 teentjes knoflook
  • zout
  • wat olijfolie
  • 1 dl. koffieroom
  • wat vers gemalen zwarte peper

Recept

  • – Schil de aardappelen, haal de eventueel aanwezige pitjes eruit, was de aardappelen en snijd ze in redelijk grove stukken.
  • – Neem een flinke pan, doe hierin een redelijk bodempje water, voeg de aardappelen toe, plus wat zout.
  • – Kook de aardappelen gaar in ongeveer 15 tot 20 minuten.
  • – Snij in de tussentijd de bosuitjes in dunne ringen.
  • – Pel de teentjes knoflook, snijd deze doormidden en haal het worteltje eruit.
  • – Snij de knoflook in dunne plakjes.
  • – Neem een andere, kleine (steel)pan, doe hierin de olijfolie en fruit de plakjes knoflook op heel laag vuur aan, totdat deze licht goudbruin zijn geworden.
  • – Voeg hierna de bosuitjes toe en bak deze kort mee, ongeveer 1 tot 2 minuten.
  • – Haal zowel de knoflookjes als de bosuitjes uit de pan en laat deze even uitlekken op wat keukenpapier.
  • – Als de aardappels gaar zijn, giet deze af, stamp ze fijn en roer de koffieroom door de aardappelpuree, zodat er een mooie gladde en smeuïge puree ontstaat.
  • – Roer de bosuitjes en de gebakken knoflookplakjes door de aardappelpuree en breng de puree op smaak met wat zwarte peper en wat zout naar eigen smaak.

 

Maar wacht effe. Zorg wel dat deze simpele aardappelpuree er ook nog mooie uitziet. Gebruik dus geen wit servies.
Aardappelpuree op zwart servies, zeker met een beetje gehakte biesloop erover, staat veel leuker.