Het is algemeen bekend dat het metabolisme van de mens wordt bepaald door verschillende factoren. In eerste instantie wordt het metabolisme erfelijk bepaald. Daarnaast is echter ook algemeen bekend dat ook de leeftijd van een persoon daar een zekere impact op kan hebben. Dat is echter niet alles. Veel mensen gaan ervan uit dat het omwille van de eerder aangehaalde factoren onmogelijk is om hun metabolisme als het ware bij te sturen. Dat is echter niet correct. Er bestaan wel degelijk verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat uw metabolisme wordt versneld. Welke mogelijkheden dat zijn? Dat ontdekt u hier!

 

             1.) Het opbouwen van spiermassa

Menig aantal experts zijn het er over eens dat de beste manier om uw metabolisme te versnellen het opbouwen van spiermassa is. Door uw spieren aan het werk te zetten, bijvoorbeeld door middel van gewichtstraining, zult u kunnen vaststellen dat er heel wat calorieën zullen worden verbrand. Een halve kilo spieren staat er om bekend zo’n 35 calorieën per dag te verbranden. Bij een halve kilo vet worden er amper 2 calorieën per dag weggezet. Bovendien is het eveneens algemeen bekend dat de spieren ook in rust energie blijven verbruiken. Wilt u dus zowel op korte als op langere termijn een meerwaarde creëren voor uw metabolisme? Dan is het kweken van spiermassa gegarandeerd een uitstekend begin!

 

             2.) Sporten in de vroege uurtjes

De tweede tip is er één die veel mensen wellicht niet graag zullen horen. Toch is het een erg belangrijke. Wilt u graag uw metabolisme kunnen versnellen? Dan is sporten in de ochtend gegarandeerd een interessante keuze. Sporten tijdens de vroege uurtjes staat er immers om bekend de hele dag door een invloed te hebben op de stofwisseling in het lichaam. Voelt u er maar weinig voor om in de ochtend aan krachttraining te doen? Het kan gelukkig ook anders. Overweeg bijvoorbeeld eens om de fiets te nemen naar het werk in plaats van de bus of auto!

 

             3.) Probeer vaker en meer water te drinken

Het metabolisme van de mens vertraagt reeds wanneer er sprake is van lichte dehydratie van het lichaam. Dit betekent dat het belangrijk is om veel water te drinken. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die bijvoorbeeld dagelijks acht glazen water drinken aanzienlijk meer calorieën verbranden in vergelijking met mensen die slechts vier glazen water drinken. Bovendien zou ook het drinken van ijskoud water helpen om het metabolisme te versnellen. Let wel, in het bijzonder tijdens de warme zomermaanden kan dit aankomen als een schok voor uw maag en darmen.

 

             4.) Ook vaker eten versnelt uw metabolisme

Eet u (uitsluitend) drie grote maaltijden per dag? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat uw metabolisme als het ware wordt getraind om trager te gaan werken. Tijdens de uren tussen deze vaste maaltijden door wordt het lichaam namelijk als het ware op slaapstand geplaatst. Wanneer u dan een volgende maaltijd eet zullen de calorieën extra hard aankomen. De oplossing voor dit probleem? Verspreid over de dag verschillende, kleine(re) maaltijden eten. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw vetverbranding altijd op de meest optimale wijze kan plaatsvinden. Ook zo creëert u dus een meerwaarde voor uw metabolisme.

 

Voor meer informatie over metabolisme en uw metabolistische leeftijd, kunt u terecht bij NLbewustgezond.