Een weegschaal is een instrument waarmee je het gewicht van iets bepaalt. We kennen de weegschaal in vele uitvoeringen. De allereerste types ontstonden door twee schalen aan een ketting met elkaar te verbinden. In de ene schaal worden goederen gelegd en in de andere schaal geijkte gewichten. Als het gewicht in beide schalen gelijk is, is de weegschaal in balans en weet je ook meteen het exacte gewicht. Deze weegschaal zien we terug in de afbeelding van de geblinddoekte Vrouwe Justitia, die argumenten weegt. Tegenwoordig wegen we natuurlijk, behalve argumenten, van alles en nog wat. Zo letten we steeds meer op ons eigen gewicht. Maar ook andere zaken leggen steeds meer gewicht in de schaal. We laten enkele moderne types weegschaal de revue passeren.

 

Weegschaal

 

OVER (ON)GEZONDE VOEDING EN BMI

De personenweegschaal kennen we allemaal wel. Wist je dat het terugdringen van babysterfte mede te danken is aan het feit dat de groei van de pasgeborene inmiddels nauwlettend in de gaten gehouden wordt? De baby wordt daartoe op een personenweegschaal gelegd om te controleren of de groei naar verwachting verloopt. Een vergelijkbare personenweegschaal wordt thuis echter gebruikt voor uiteenlopende doeleinden. De laatste jaren bijvoorbeeld steeds vaker om te controleren of je misschien toch niet te dik wordt. Dit heeft vooral te maken met onze veranderde voedingsgewoonten. Doordat veel voedsel bewerkt is, is er nogal wat van de oorspronkelijke voedingswaarde verloren gegaan. Bovendien zitten er in deze bewerkte voedingsmiddelen veel toevoegingen die alleen een hoge calorische waarde hebben. Of die zelfs de eetlust bevorderen. Was een personenweegschaal enkele jaren terug een leuk hebbedingetje, tegenwoordig is het zeker geen overbodige luxe meer als we willen voorkomen dat we een ongezond gewicht krijgen. Er zijn ook speciale personenweegschalen die je BMI berekenen. Je personenweegschaal geeft dan automatisch je BMI, elke keer als je op de weegschaal staat. Dat is natuurlijk erg informatief en ook leuk als gadget, maar je kunt dit ook zonder personenweegschaal doen met behulp van je lengte, leeftijd en geslacht. Even rekenen, maar dan heb je ook wat!

 

KEUKENWEEGSCHALEN: HANDIG VOOR WIE KOOKT ÉN EET

Als het over voeding gaat, heb je behalve de personenweegschaal ook de keukenweegschaal nodig. Bijvoorbeeld om bij een dieet je eten exact mee af te wegen. In feite geldt: wie graag kokkerelt kan niet zonder een keukenweegschaal. De verschillende ingrediënten moeten immers in harmonieuze verhouding tot elkaar staan. Weeg het meel af op de keukenweegschaal voor het maken van pannenkoeken. In plaats van suiker gebruik je wellicht liever stevia. Dit is een natuurlijk product met een calorische waarde van 0. Tegenwoordig halen we onze recepten natuurlijk van Instagram of Pinterest. Bij onze favoriete pins staan duidelijke maten aangegeven zodat we alles nauwkeurig af kunnen wegen op de keukenweegschaal. Maar ook met een ouderwets kookboek komt een keukenweegschaal natuurlijk goed van pas. Wel niet stiekem sjoemelen, zo’n weegschaal luistert erg nauw!

 

PRECISIE: NOOIT MEER EEN ONSJE TEVEEL

Een precisieweegschaal is een soort keukenweegschaal, maar dan voor kostbare zaken zoals kruiden en poedertjes die heel nauwkeurig afgewogen moeten worden. Zo’n weegschaal wordt veel in apotheken gebruikt. De meeste keukenweegschalen zijn tegenwoordig digitaal, maar er zijn nog steeds analoge weegschalen. Dat zijn de weegschalen die met een wijzertje in plaats van een display het gewicht aanduiden. Houdt er rekening mee dat een analoge weegschaal iets onnauwkeuriger is dan een digitale weegschaal. Voor een keukenweegschaal is het echter geen halszaak of het een half grammetje meer of minder is. Een recente must-have weegschaal ten slotte is de bagageweegschaal. Als je tegenwoordig met een goedkope charter vliegt, moet je immers dubbel en dwars betalen als je bagage een onsje te zwaar is. Voor de douane is een verdacht groot gewicht op de weegschaal een aanwijzing dat er wellicht goederen gesmokkeld worden. Dus altijd je bagage op of aan de weegschaal voor je vertrekt, anders wordt het dokken! Kortom: zeiden we vroeger nog wel eens time is money, tegenwoordig geldt net zo gemakkelijk: weight is money!