Pizza behoort tot één van de meest gegeten maaltijden ter wereld, ook staan ze stipt op één als het gaat om eten dat thuis besteld wordt. De grote variëteit aan toppings is één van de redenen waarom pizza zoveel gegeten wordt, er is voor iedereen wel wat dat ze lekker vinden. Ook in de pizzabodems zit verschil, zowel van ingrediënten en de formaat van de pizza. Maar welke soorten pizzabodems zijn er nou?

 

De Napolitaanse pizzabodem

De eerste pizza die officieel in de geschiedenis is vastgelegd was gemaakt in Napels, de napolitanen zijn hier nog steeds erg trots op en willen de manier waarop zij hun pizza’s maken beschermen, er is zelfs een vereniging die hier wereldwijd op toeziet. In de ogen van de Napolitanen is hun pizza dan ook de enige echte pizza ter wereld, ze letten heel streng op welke ingrediënten er worden toegevoegd, ook de hoeveelheid is van belang. Een ander iets waar ze streng op zijn is hoe heet de houtoven moet zijn om de beste pizza te maken. Maar het belangrijkste is misschien wel de manier waarop ze de deeg kneden, dit moet goed gebeuren en alleen de handen mogen gebruikt worden. Een deegroller is hiervoor verboden. Door de techniek waarop ze het deeg kneden worden alle luchtbelletjes in de deeg verwijderd, ook wordt het deeg elastisch wat er weer voor zorgt dat het lekker knapperig wordt. Je hebt ook de gewone italiaanse pizzabodem, in principe is deze erg vergelijkbaar met de Napolitaanse bodem, voornamelijk de manier waarop het deeg bereid en gebakken wordt verschilt.

 

De amerikaanse bodem

In de Verenigde Staten wonen veel mensen met een Italiaanse roots, het is dan ook niet gek dat er veel Italiaanse gerechten gegeten worden. In 1905 werd de eerste pizzeria in de ‘nieuwe wereld’ geopend, Lombardi’s. De Amerikanen hebben de traditionele Italiaanse pizza op ten duur verandert, de meest voorname veranderingen zijn:

  • De grootte: De Amerikaanse pizza’s zijn meestal een stuk groter dan de Italiaanse voorganger.
  • De bodem: Waar de Italiaanse pizzabodem een stuk dunner en krokanter is, is de Amerikaanse pizzabodem een stuk dikker en zachter, ook de rand van de pizzabodem is vaak erg dik en kan zelfs worden opgevuld met kaas of een hot dog.
  • De Amerikaanse pizza’s worden vaak heel rijkelijk belegd, de Amerikanen schuwen sowieso nooit om het aantal calorieën van hun maaltijden nog hoger te maken.

 

 

De groente bodem

Overal ter wereld zijn mensen tegenwoordig steeds gezonder en milieubewuster bezig, iedereen geniet op zijn tijd wel van een ongezonde maaltijd, dat is ook helemaal niet erg.

De laatste jaren zijn pizzabodems gemaakt van groente steeds populairder geworden, je hebt al het Nederlandse merk Magioni dat uitsluitend gezonde pizza’s verkoopt. Je hebt ook de Nederlandse pizzabodem fabrikant Monte Pizza Crust, zij maken buiten de gewone Italiaanse en Amerikaanse bodems tegenwoordig ook gezondere pizzabodems van groente. Zelfs je diëtiste zal trots op je zijn!