De internationale sushi dag bestaat echt. Jaarlijks op 18 juni zitten de sushi barren nog voller dan anders. Ook niet gek als het op 18 juni nationale sushi dag is. Nederlanders voelen zich al redelijk thuis als het gaat om het eten met stokjes, maar volleerd sushi eters zijn wij Nederlanders nog lang niet. We delen graag wat meer of hoe sushi nu precies gemaakt wordt.
Wat is sushi nu precies?
Sushi is de combinatie van rijst en vis. Het woord sushi betekent letterlijk ‘rijst met azijn’. Om sushi lekker te maken wordt rijstazijn toegevoegd aan de rijst. De rijst die gebruikt wordt bij sushi is niet vergelijkbaar met de rijst bij nasi. De rijst bij sushi is een stuk korter, dikker en kleveriger.
Vis
Vis is natuurlijk het andere ingrediënt voor sushi. Normaal gesproken is de vis rauw, maar soms zul je ook varianten tegenkomen die niet rauw zullen zijn. Bekende vissoorten gebruikt voor sushi zijn: inktvis, zalm en tonijn. Tegenwoordig zijn er meer verschillende soorten en smaakcombinaties sushi dan ooit. De reden daarvoor is logisch. Dat komt doordat veel landen eigen versies bedenken van sushi.
Bekendste sushi vormen
Nigra en Maki zijn traditionele en tevens ook de bekendste sushi vormen. Nigra betekent handgevormde sushi. Dit is een bolletje met rijst met daarop een stukje vis en zeevruchten. ook zijn er soorten met ei en omelet. Maki staat voor de gerolde sushi. Het bekend om de zwarte rolletje met een vulling van krab, komkommer, tonijn of zalm.
Hoelang bestaat sushi dag al?
Dit initiatief is ontstaan door Chris DeMay. In 2009 plaatste hij een sushi fanpage op Facebook. Al snel had hij miljoenen volgers. Daarop werd besloten dat 18 juni de nationale sushi dag is, wat tot op de dag van vandaag tot traditie behoort. Ben jij een sushi liefhebber? Yutakana is een van die vele Japanse restaurants in Waalwijk waar je terecht kunt voor heerlijke sushi gerechten.