Wanneer we het hebben over hop, dan is dit natuurlijk onlosmakelijk verbonden met bier. Hop is daarom ook niet voor niets ontzettend populair en essentieel voor het brouwen van bier. Toch zijn er allerlei verschillende soorten hop en is de ene soort de andere niet. Omdat hop een serieuze invloed heeft op de smaak van het uiteindelijk bier, is het belangrijk te weten welke verschillende smaakprofielen de verschillende soorten hop kan creëren. Overigens kun je ook met een zelfde hopsoort allerlei andere smaken verkrijgt, aangezien je natuurlijk ook te maken hebt met andere ingrediënten, maar ook de tijd van het gisten en de hoeveelheid hop die wordt gebruikt. Om je een idee te geven welke soorten, vormen en maten er allemaal zijn, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

 

Bitterhop

Bittere hop, ook bekend als hop met een hoog alfazuurgehalte, is een hopsoort met een hoog alfazuurgehalte. Alfazuren zijn de belangrijkste bron van bitterheid in bier en zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het evenwicht en de structuur van het eindproduct. Bittere hop wordt gewoonlijk aan het bier toegevoegd tijdens de kookfase van het brouwproces, waarbij de alfazuren worden geëxtraheerd en aan het wort worden toegevoegd. Bittere hop wordt gebruikt om de zoetheid van de mout in het bier in evenwicht te brengen en om een zuivere, scherpe bitterheid te geven die de smaak van het eindproduct helpt afronden. Enkele voorbeelden van bittere hop zijn Chinook, Nugget en Columbus. Deze hopsoorten worden vaak gebruikt in pale ales, IPA’s en andere hoppige bierstijlen waar een hoge mate van bitterheid gewenst is.

 

Aromahop

Aromahop, ook bekend als hop met een laag alfazuurgehalte, is een hopsoort met een laag alfazuurgehalte, maar een hoog gehalte aan essentiële oliën en andere aromatische verbindingen. Aromahop wordt meestal later in het brouwproces, na het koken, aan het bier toegevoegd om hun delicate aroma en smaak te behouden. Ze worden gebruikt om een reeks smaken en aroma’s aan het bier toe te voegen, waaronder bloemige, citrusachtige, kruidige en fruitige smaak. Aromahop wordt vaak gebruikt in combinatie met bitterhop om een evenwichtig bier te creëren met zowel bitterheid als aroma. Enkele voorbeelden van aromahoppen zijn Cascade, Citra, Mosaic en Willamette. Deze hop wordt vaak gebruikt in pale ales, IPA’s en andere hoppige bierstijlen waar een sterk aroma gewenst is. Het leuke aan deze biersoorten is, is dat je ze met een bierbrouw pakket van Brouwpunt helemaal zelf thuis kunt brouwen.

 

Dubbeldoelhop

Dubbeldoelhop is een hopsoort die bij het brouwen van bier zowel voor de bitterheid als voor het aroma kan worden gebruikt. Deze hop heeft een matig gehalte aan alfazuren, waardoor hij nuttig is om bitterheid aan het bier toe te voegen, maar hij heeft ook een goede hoeveelheid essentiële oliën en andere aromatische verbindingen, waardoor hij ook geschikt is om aroma toe te voegen. Dubbeldoelhop wordt vaak gebruikt in een reeks bierstijlen waar zowel bitterheid als aroma gewenst zijn, waaronder pale ales, IPA’s en amber ales. Enkele voorbeelden van hop voor dubbel gebruik zijn Centennial, Columbus en Tomahawk. Deze hopsoorten staan bekend om hun sterke, citrusachtige en kruidige aroma’s en kunnen worden gebruikt in verschillende bierstijlen om diepte en complexiteit toe te voegen aan het eindproduct.