In 2017 heb ik 3,5 maand in Chateau du Tertre gewerkt. Het is een klassiek wijnhuis in Margaux, een gemeentelijke appellatie in Bordeaux. Margaux is van de gemeentelijke appelaties de meest vrouwelijke zeggen ze. Dit komt omdat de wijnen die hier vandaan komen wat subtieler en toegankelijker zijn dan sommige andere Bordeaux. De eigenaar van Chateau du Tertre was de Nederlandse zakenman Erik Albada Jelgersma. Helaas is hij vorig jaar overleden. Ik heb van september tot eind December bij Chateau du Tertre gewerkt. Dit was ook de oogst periode.
De eerste week heb ik meegeholpen met het plukken van de druiven. Daarna was het in de wijngaarden gedaan voor mij en mocht ik de kelder in. Hier heb ik elke dag de remontage verzorgd. Dit betekent het rondpompen van de wijn. In een tank sloot ik dan een slang aan die de wijn uit de tank pompte in een grote ronde open bak. Dit deden we om de wijn meer lucht te geven en om de schilletjes die allemaal naar boven in de tank dreven weer terug naar beneden te pompen. Hierdoor blijft het sap continu in contact met de schilletjes en verkleurd de wijn eerder. Toen de alcoholische fermentatie klaar was heb ik geholpen met de decuvage. Het leeg scheppen van de tanks waar de druivenschilletjes nog in zitten. Uiteraard moest er ook veel gepoetst worden. Ik vond het elke keer wel leuk om de tank in te gaan. Met een grote ladder en een zaklamp ging ik dan zo’n tank in om hem weer helemaal schoon te spuiten van binnen.
De malolactische vergisting vond plaats op RVS in een ander gedeelte van de kelder. De rijping gebeurde op Barriques, dat is wel typisch voor de Bordeaux streek. Een barrique is een ton die wijn kennen ter grootte van een regenton. Hierin gaat 225 liter wijn. Het is belangrijk dat de wijnvaten continue vol blijven anders gaat de wijn oxideren. Het hout van zo’n vat is poreus en absorbeert elke keer kleine beetjes wijn. Daarom moesten we elke dag het wijnpeil checken en waar nodig een klein beetje bijvoegen. De vaten werden geschilderd met wijnkleurstoffen. De binnenste ring maakten we bordeaux rood. Hierdoor kon je niet zo goed zien als je had geknoeid met het bijvullen van de wijn. Een soort omdenken dus. Want dit zorgde voor een mooi beeld in de kelder en het leek dan net of alle vaten gewoon schoon waren. Ik heb ook veel van deze vaten moeten schilderen. Dat vond ik op zich niet zo erg om te doen. Het was afwisselend werk, want de enige keer stond ik vaten te branden met zwavel om ze te ontsmetten. Dan weer vaten schilderen, schoonmaken of aanvullen.
Wijn proeven
Elke vrijdag gingen we wijnproeven en soms kwam een oenoloog langs om samen met de keldermeester een plan van aanpak te maken voor de komende bottellijn. Nergens anders heb ik zoveel over wijn maken en wijn proeven geleerd als in dit Chateau. En natuurlijk ook wel heel gaaf om in een echt kasteel te werken.